De geschiedenis van de tuin

De geschiedenis van de tuin

Hof Bredelaar ligt op een bijzondere plek. Uit archeologische vondsten in de bodem blijkt dat dit gebied al eeuwenlang bewoond is. Zo zijn er sporen gevonden van bewoning in de Middeleeuwen en Romeinse tijd! Het terrein ligt op een hoogte in het landschap, wat het een ideale plek maakte om te wonen in een nat en onvoorspelbaar riviergebied. Voordat er dijken waren stroomden de rivieren vaak over en lieten zo een nieuw vruchtbaar laagje grond achter, waarmee ze een goede vruchtbare bodem voor de landbouw creëerden.

Het gebied van en rondom Hof Bredelaar heeft de mens altijd van voedsel voorzien. Vroeger waren dit gemengde vooral zelfvoorzienende boerderijen met vee, groente en granen, maar in de Romeinse tijd groeide dit uit tot kleine bedrijven. De Romeinse stedelingen en soldaten namen hun eigen eetgewoonten mee en hebben zo nieuwe gewassen geïntroduceerd in Nederland, zoals snijbiet, dille en de tamme kastanje. Door de handelsnetwerken van de Romeinen werd de landbouw gevarieerder en het voedsel veelzijdiger.

Om de archeologische resten in de bodem te beschermen is het land van Hof Bredelaar opgehoogd. Er is een flinke laag grond opgebracht, in het midden tot wel anderhalve meter hoog, en dat zie je goed als je over de tuin loopt!